Home > opinion > Don’t touch my Alt Gr Button

Don’t touch my Alt Gr Button

I just downloaded and installed the HTML-Kit editor to see if it can help me in the WordPress Theme development projects I just started. Until now I’ve been relying upon the built in editor of the admin interface, handy for small changes but not for building themes from scratch.

Anyway, HTML-Kit was supposedly an excellent HTML editor and at a first glance it seemed good enough. That was until I tried to hit the ” (double quotation marks) key. Instead of inserting the expected character into the html document I was currently editing, HTML-Kit threw me a new MDI window containing a fresh HTML document. As if I’d pressed Ctrl-N(ew) or something.

What was going on? Well, it turned out that the default shortcuts of HTML-Kit was interfering with my custom keyboard layout. (This has happened to me with other editors as well.) My layout takes advantage of the Alt Gr button to move common special characters, like the ” character, from the top row to the base row, all for the sake of speed and ergonomy.

On my keyboard, to strike the ” key I have to press Alt Gr + L, which is actually Alt Gr + N since I base my layout on Dvorak, and since pressing Alt Gr is the same as pressing Alt + Ctrl this combination was coming in the way of the built in Alt + Ctrl + N, which means New HTML document i HTML-Kit. (Do you follow?)

The fact that HTML-Kit didn’t allow me to type a common HTML character made the editor seemingly useless. But, that happened to not be the case. HTML-Kit has a great feature that allows you to define your own shortcuts. So, I did just that: define a new Alt + Ctrl + N to just output my double-quote. (I had to do the same for right brackets, } )

I’d much prefer it if application creators wouldn’t define Alt + Ctrl shortcuts at all, for the reasons given above, but if they absolutely have to, HTML-Kit’s level of customizability is the next best thing.

Categories: opinion Tags:
 1. October 7th, 2008 at 11:42 | #1

  Detta är inte en kommentar i vanlig bemärkelse, mer en “kontaktannons”:

  Hej

  Om du är den Hans-Eric Grönlund som var med och gjorde programmet “Ordbild” på GDPC för sådär en halv evighet sedan (med utvecklingen inom dataområdet som mall…) skulle jag gärna vilja få kontakt med dig.

  Jag arbetar som specialpedagog och har intresserat mig för och använt datorn som pedagogiskt hjälpmedel sedan 1985. Programmet Ordbild var långt före sin tid, för endast ett fåtal lärare kunde använda ramprogram då, och inte är det många fler i dag. Jag har använt programmet mycket och tycker att det fungerar bra, särskilt för barn med behov av anpassade arbetssätt.

  Men det har sina begränsningar. Jag har länge tänkt att det skulle gå att vidareutveckla Ordbild för de behov som finns i dag, och med de möjligheter som finns i dag. Det säljs många program som inte är ett dugg mer pedagogiska än Ordbild och jag tror att det skulle finna sin plats på marknaden i en utvecklad version. Jag har flera idéer om hur det skulle kunna se ut.

  Jag har letat via GDPC (som tydligen är nedlagt) tidigare men inte hittat några upphovsmän och inte kommit vidare med mina funderingar. Nu råkade jag klicka upp hjälpdelen i programmet och hittade två namn varav ditt var det ena. Om du är rätt person och om du tror att jag har rätt i mina antaganden så vill jag alltså gärna få kontakt med dej.

  Vänliga hälsningar
  Ingela Söderström
  tal- och specialpedagog
  Malå kommun
  0953/14115 (a)
  0953/21080 (h)

 2. Moses
  November 28th, 2008 at 03:09 | #2

  Why I can’t comment on other post???

 3. Moses
  November 28th, 2008 at 03:13 | #3

  .
  .
  .
  .
  .
  I have urgent message for you, please contact me(mosesduan@google.com) or reply me soon!!!!!

  .
  .
  .

 4. Moses
  July 2nd, 2009 at 00:46 | #4

  Why no reply? I means that book <>

 5. Moses
  July 2nd, 2009 at 00:46 | #5

  Mayan Cosmogineses 2012

 1. No trackbacks yet.